Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yapılan oylama ile 2021 yılı İstiklâl Marşı yılı olarak kabul edildi.

AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 5 siyasi partinin imzasıyla sunulan ortak önergeyle, birinci Mecliste Burdur Milletvekilliği yapan Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı ve 1921 yılında Milli Marş olarak kabul edilişinin 100'üncü yılı olan 2021 yılının İstiklâl Marşı Yılı olarak kabul edildiğini belirtti.

Milletvekili Özçelik "attığım imza ile unutulmayacak bir mutluluk daha yaşamış oldum Elhamdülillah" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop imzasıyla Genel Kurulu sunulan önergeye AK Parti Grup Başkan Vekili Cahit Özkan, CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç, MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay, İYİ Parti Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş ile AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik imza attı.

Önergenin gerekçesinde 'İstiklal Marşı, büyük şair ve dava adamı Mehmet Akif Ersoy'un, Anadolu'nun dört bir yanında devam eden Milli Mücadele'nin ruhunu ve kararlılığın yansıtan ve aynı zamanda o büyük mücadeleye coşku ve heyecan kazandıran abidevi eseridir. İstiklal Marşı, zalime, işgalciye ve sömürgeciye boyun eğmeyen ve dünyaya meydan okuyan bir direnişin destanıdır. Merhum Mehmet Akif Ersoy'un mısraları, Milli Mücadele'nin ruhunu temsil eden, sadece lafzıyla değil, manası ve hakikatiyle her an yaşayan bir coşku ve heyecanı yansıtmaktadır.

Bugün yediden yetmişe, hepimizin aynı inanç ve heyecanla okuduğumuz, ezberlediğimiz ve haykırdığımız İstiklal Marşı'nın her mısrasında tarih, medeniyetimizin ortak değerleri, vatan ve bayrak aşkı bulunmaktadır. 100 yıl önce kaleme alınan ve şairi Merhum Akif'in kahraman ordumuza ithaf ettiği bu marş, milletimizin tüm fertlerinin aynı heyecan ve imanla verdiği İstiklal Harbi'nin manifestosudur. Varlığımıza ve birliğimize yönelik her tehdit karşısında "nazlı" ve "şanlı" hilalin altında toplanmaya hazır milletimizin ortak vicdanı, yüreği ve iradesidir.

Mehmet Akif Ersoy tarafından 1921 yılının Şubat ayında kaleme alınan milli marşımız, İstiklal Harbi'nin devam ettiği günlerde, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) 1. döneminde, 2. yasama yılının, 1 Mart 1921 tarihli birinci birleşiminde TBMM Genel Kurulu'nda ilk defa okunmuştur. Bu tarihten on bir gün sonra, 12 Mart 1921 tarihinde icra edilen altıncı birleşimde ise TBMM Genel Kurulu tarafından "ekseriyet-i azime ile" resmi İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Dolayısıyla 2021 yılı, İstiklal Marşı'nın yazılmasının ve TBMM tarafından kabul edilmesinin yüzüncü yıl dönümüdür.

Bu çerçevede bu önerge ile 4/5/2007 tarihli ve 5649 sayılı İstiklal Marşı'nın kabul edildiği günü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü hakkında kanuna bir geçici madde eklenmesi suretiyle 2021 yılının, İstiklal Marşı yılı olarak ilan edilmesi öngörülmektedir. 5649 sayılı Kanuna eklenmesi öngörülen geçici madde ile Milli Mücadele'nin başlangıcının ve TBMM'nin açılışının 100. yıl dönümünün akabinde, İstiklal Marşı'nın kabul edilmesinin 100. yılına denk gelen 2021 yılı boyunca düzenlenecek özel etkinliklerle İstiklal Marşı'nın anlam ve öneminin hatırlanması, ayrıca İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un ve kurtuluş mücadelemizde görev olarak Türkiye'yi bize vatan kılan şehit ve gazilerimizin yad edilmesi amaçlanmaktadır." denildi.